Co to jest płytka bakteryjna?– etapy powstawania
Płytka bakteryjna to miękki osad mocno przylegający do powierzchni zębów lub innych twardych powierzchni znajdujących się w jamie ustnej, włączając w to uzupełnienia protetyczne.
Zbudowana jest z dwóch części.
Pierwsza część to składniki pochodzące od gospodarza płytki czyli: glikoproteiny śliny, obumarłe komórki, białka surowicy. Druga część to bakterie (50% – 90% płytki), które odznaczają się dużą różnorodnością. W jamie ustnej może występować około 500 gatunków.
Powstawanie płytki nazębnej jest procesem trzy-etapowym:
- Najpierw tworzy się cienka błonka, do której przylegają pierwsze mikroorganizmy.
- Następnie drobnoustroje te proliferują tworząc kolonie. Warstwę podstawową kolonii tworzą najpierw Gram-dodatnie bakterie tlenowe Następnie, podczas drugiej fazy, po 2-4 dniach rozwijają się Gram-ujemne mikroorganizmy beztlenowe. Zmiana w kierunku bakterii beztlenowych znacznie nasila patogeniczność płytki nazębnej.
- Trzecia faza to dojrzewanie płytki nazębnej.